Meny

Projekt KOLL - en helhjärtad satsning

Med start 2022 har vi via Sparbanksstiftelsen Skaraborg tillsatt en heltidstjänst som skall tillbringa sin tid åt att höja kunskapsnivån gällande vardagsekonomi för årskurs 3, 6 och 9.

students hanging out in the hallway
Elin Lee

Utbildning i privatekonomi

Mitt namn är Elin, jag är utbildad lärare och jobbar nu som projektledare för utbildningsprojektet KOLL. Projekt KOLL syftar till att alla elever i åk 3, 6 och 9 inom bankens verksamhetsområde (Skara, Vara, Götene och Essunga kommun) ska få med sig grundläggande och likvärdiga kunskaper kring privatekonomi. Innehållet i utbildningarna lär också ut hur barnen kan bli mer svårlurade då bedrägeriförsök mot barn och unga tyvärr har ökat markant den senaste tiden. Projektets mål är att öka varje elevs förmåga och kunskap kring grundläggande ekonomiska kunskaper: nu och för framtiden.

Själv kallar jag det för livskunskaper. Vi är alla bra på olika saker men när det gäller ekonomi är det något som alla måste kunna hantera. Därför tycker jag att möjligheten för barn och unga att lära sig mer om detta är så viktigt, främst inom skolan. Att få vara en del av detta projekt är så roligt, man får så mycket glädje och energi när man möter alla engagerade elever i klassrummen!

En förhoppning är också att, man i hemmet, kommer se ett ökat intresse och medvetenhet kring vad som menas med en god privatekonomi och ett hållbart synsätt på pengar.

Är du lärare och vill boka ett besök?

Välkommen att boka en utbildning i privatekonomi av Elin. 

Students talking and looking at a mobile

Dags att prata pengar

Barn och tonåringar som lär sig hantera pengar har bättre förutsättningar att få bra ekonomi som vuxna. Det kan dock vara svårt att veta hur man ska få igång samtalet. Därför har vi tagit fram Pengatestet – ett roligt sätt för dig och ditt barn att jämföra hur ni ser på pengar.

Girl pays for bun at a café

Veckopengsskolan

Barn och tonåringar som lär sig hantera pengar har bättre förutsättningar att få bra ekonomi som vuxna. Det kan dock vara svårt att exempelvis veta hur stor veckopengen skall vara. Klicka er vidare till veckopengskolan för goda råd kring veckopeng.