Meny

Hållbarhet och vårt hållbarhetsarbete

On a bench outside at winter.

Vi jobbar för en hållbar utveckling genom att främja social, etisk, miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Social genom att engagera oss i samhället. Etisk och miljömässig genom att erbjuda tjänster och produkter som gör gott för människor och miljön. Ekonomisk genom att hjälpa dig till en bättre ekonomi. Det ska vara lätt för dig att fatta bra beslut.

Sparbanken Skaraborg i samhället – för en hållbar utveckling 

Sparbanken Skaraborg

Samhällsengagemang sedan 1847

  • Utvecklingstipendier - Varje vår och höst delar vi ut utvecklingsstipendier till talanger inom idrott och kultur i vårt verksamhetsområde. Detta gör vi för att duktiga personer ska få erkännande och kunna fortsätta utveckla sin talang.
  • Entreprenörspris - för att främja och uppmärksamma lokalt entreprenörskap. Priset delas årligen ut i Skara, Vara, Götene och Essunga kommuner.
  • Sparbanksstödet - Med anledning av pandemin avsatte vi genom bankens ägare Sparbanksstiftelsen Skaraborg 2020 12 miljoner kronor extra i lokalt stöd till föreningsliv och näringslivsfrämjande insatser. Det infördes också möjlighet till amorteringsbefrielse och extra rådgivning.
Sparbanken Skaraborg

Hållbarhetsrapport

Vi är en bank som är nära. Som gillar människor och företag - och som alltid är tillgängliga och personliga, med kundernas behov i centrum. Det är självklart för oss. För så har det varit sedan 1847.

Så kan du spara 

Börja månadsspara

Om du bara ska göra en enda sak för din ekonomi så är det att skaffa en buffert. Om du månadssparar blir sparandet av.

Välj hållbara fonder

Du kan göra skillnad genom att spara i fonder som bidrar till en hållbar utveckling. Fonderna kan till exempel utesluta vissa bolag eller försöka påverka dem. I vår fondlista kan du filtrera fram olika hållbara fonder. 

Så kan du låna grönt

Bolån och fastighetslån

För dig som ska köpa en bostadsrätt eller villa som är byggd för att vara mer energieffektiv och mer hållbar. För företag som ska investera i energi- och resurseffektiva fastigheter.

Energilån

Ta hjälp av ett Energilån för att investera i lösningar som kan minska energiförbrukningen på bostaden och sänka dina kostnader. 

Sollån

Funderar du på att investera i solceller? Med solpaneler ger du dig själv möjligheten att sänka dina elkostnader.

Billån

Intresserad av elbil eller en bil med ett mer begränsat utsläpp? Då kan Grönt billån vara något för dig.

Grön byggnadskredit för företag

Grön byggnadskredit är för er som ska bygga energieffektiva, miljöcertifierade kommersiella fastigheter och flerbostadshus. Möt framtidens hyresgäster.

Fordon för företag

Leasa med grön billeasing

Vill du skaffa elfordon eller hybridbil? Vår gröna billeasing gäller för bilar med låga koldioxidutsläpp. Leasa mer miljövänligt.

AutoPlan vagnpark

AutoPlan är för er med minst 10 bilar i er vagnpark. Få hjälp med förarsupport, trading, försäljning av bilar och administration.

Dags för solceller till företaget eller föreningen?

Tittar ni på hur ni ska kunna sänka elkostnaderna och producera egen el? I så fall skulle en investering i solceller kunna vara något för er.  Vi har lån till solceller och tar gärna en diskussion om hur ni kan lösa finansieringen på bästa möjliga sätt.

Illustration: Hus

Tips för att komma igång med hållbarhetsarbetet

Att vi gemensamt strävar mot att ställa om mot ökat hållbarhetstänk är viktigt. För planeten men också för framtiden för det specefika företaget eller bostadsrättsföreningen. Att komma igång med hållbarhetsarbetet kan kännas som ett stort steg, men det behöver inte vara komplicerat. Som inspiration och tips har vi tagit fram checklistor där vi listar olika exempel på åtgärder och aktiviteter, stora som små, som kan föra er verksamhet mot en mer hållbar framtid.

Olika branscher har olika behov, därför finns fyra checklistor: för företaget, skogs- eller lantbruket,fastighetsbolaget och bostadsrättsföreningen.

Vill ni få hjälp med hållbarhetsfrågorna?

Med Almi kan du framtidssäkra din affär

Behöver du hjälp att komma igång eller ta nästa steg i ditt företags hållbarhetsarbete? Med hjälp av Almi kan du framtidssäkra din affär och snabbt komma i gång med ditt hållbarhetsarbete.