Vi vet att det inte alltid är lätt att hålla koll på siffrorna, men med enkla medel kan du få kontroll över din ekonomi. Något som är viktigt för alla, inte minst när priserna stiger.

Vår rådgivare Mia Nilsson ger sina bästa tips:
 

Gör en budget

Genom att göra en budget underlättar du och får större kontroll på din ekonomi – du vet hur mycket du får in varje månad och hur mycket du ska betala. Dom största utgifterna i ett hushåll är ofta boende, mat och bil. Se över dina kostnader och dra ner på det som du inte anser nödvändigt. Har du helt eller delvis rörliga bolåneräntor så ta höjd för det i budgeten för de kommer att stiga.
I vår app kan du följa upp din budget och använda dig av utgiftskollen, en funktion som delar upp dina utgifter i kategorier och du kan då enkel se hur mycket du spenderat på till exempel drivmedel eller matinköp.
 

Buffert

Vikten av att ha en buffert är nu viktigare än någonsin. Om din bil går sönder, elräkningen blir större än väntat, värmepumpen pajar eller du får en annan oväntad kostnad är det alltid skönt att känna sig trygg med att man klarar situationen utan att behöva låna pengar.
Har du ingen buffert idag är det hög tid att börja spara - genom ett månadssparande kan du sätta av en summa som du öronmärker till din buffert.
 

Har du automatisk betalning av dina bolån?

Se över din överföring till kontot så att beloppet som ska dras finns där, risken är annars att en dragning misslyckas och lånen inte blir betalda i sin helhet. Ta gärna lite höjd direkt så att du har marginal, särskilt om du har rörlig ränta då den kan komma att förändras.
 

Om budgeten inte går ihop

Om du har större utgifter än inkomster eller känner att du vill spara mer. Ta då en titt på ditt kontoutdrag några månader tillbaka och se vad du har för utgifter. Kanske finns det något abonnemang du kan säga upp eller en kostnad du kan minska eller dra ner på helt?

I vår app kan du använda abonnemangshjälpen för att få en översyn över vilka abonnemang du har och vad du betalar för dom. Där kan du även direkt i appen säga upp eller ändra i dina abonnemang.

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att se över ditt sparande. Glöm inte att du alltid kan sköta din ekonomi direkt i din app eller internetbank och att du även kan kontakta oss där genom att skicka ett meddelande.

Vill du boka tid för en rådgivning hos oss kan du enkel boka din tid online sparbankenskaraborg.se/kontakt