Våra företagstjänster

Energirik vardag

Hos Kinnekulle Energi är det el, elnät och kraft som är det som det mesta handlar om. Som elleverantör är det liksom en naturlig del i vardagen. Att el är något som vi alla behöver i större eller mindre utsträckning är helt klart, vilket också kan göra att elförsörjningen, hur vi använder elnätet och hur prissättningen sker påverkas av många aspekter.

Jakob Eriksson, Joel Schelander, Andreas Stridh företagsrådgivare Sparbanken Skaraborg, Albin Främgård

Kinnekulle Energi ägs av Götene Elförening, som med sin styrelse med lokal förankring i bygden har örat mot rälsen och gör saker för att bygden och invånarna ska må bra. Här jobbar närmare 50 personer och företaget levererar en helhet av lösningar kring el däribland kraftentreprenad och installationsentreprenad mot både privatpersoner och företag. Götene är unikt i den aspekten att många stora tillverkningsindustrier har sina anläggningar här och de i sin tur är i behov av mycket el och kraft för att kunna hålla igång sina verksamheter. Det skapar också toppar på energiåtgången och högre belastning på elnätet under vissa av dygnets timmar.

Den svenska elmarknaden regleras av energimarknadsinspektionen som är den myndighet som är ansvariga för tillsyn och beviljar nätkoncession. Nätkoncessionen är det tillstånd som krävs för att få äga och driva elnät vilket bara ges till elnätsföretagen - som till exempel Kinnekulle Energi. Det gör också att det finns ett regelverk och lagkrav som alla elnätsföretag måste förhålla sig till. Bland annat kommer det från och med 2027 finnas en lagändring som säger att alla elnät måste ha en effekttaxa i sin tariff, vilket innebär att man reglerar effekten och prissättningen beroende på åtgången och på det sättet använder elnätet på ett mer effektivt sätt.

Vi tipsar först och främst om att tilläggsisolera, genom att täta fönster och helt enkelt skapa förutsättningarna för att värmen ska stanna i ditt hus.

När priset går upp, går förbrukningen ner

Vintern 2022/2023 kanske finns färskt i minne och associeras med höga elpriser som ställde till hushållsekonomin för många. Effekten blev att många därefter kanske tänkte till lite extra och gjorde investeringar för att ställa om energiförbrukningen i hemmet. Det behöver inte alltid vara svårt eller dyrt, även mindre insatser kan göra stor skillnad.
– Vi tipsar först och främst om att tilläggsisolera, genom att täta fönster och helt enkelt skapa förutsättningarna för att värmen ska stanna i ditt hus är du på god väg berättar Albin Främgård, vd på Kinnekulle Energi. Äger du din fastighet och vill göra något större som att till exempel sätta in en värmepump, sätta in laddning för din elbil eller annat så är det viktigt att tänka på att du har möjlighet att ha en bra styrning.
– Se till att du kan koppla upp din värmepump eller elbilsladdning till ditt nätverk för att kunna styra laddningen till när på dygnet du vill. På så sätt kan du ladda när elpriserna är lägre och elnätet mindre belastat fortsätter Albin.

Under de vintrar där elpriset låg som högst såg Kinnekulle Energi att energiförbrukningen gick ner med hela 12% hos kunderna. Nu när priset gått tillbaka ner ser man att förbrukningen ökat igen.
– Vi vet att det finns mycket som påverkar förbrukningen hos våra kunder, men vi ser detta som ett tydligt tecken på att priset är ett incitament till lägre förbrukning säger Albin.

Biologisk mångfald i ledningsgatorna

Joel Schelander är hållbarhetssamordnare på Kinnekulle Energi och precis som i andra sammanhang är hållbarhet en viktig del i utvecklingsarbetet framåt. Men hur kan man som elleverantör jobba med hållbarhet? Jo på många sätt, bara man vet hur. Som leverantör av el har Kinnekulle Energi likt motsvarande leverantörer plikt på att sköta och röja i de ledningsgator där kablar och luftledningar går. I ett projekt tillsammans med Högskolan i Skövde och Götene Kommun görs en titt på den biologiska mångfalden och hur man kan förbättra den i just ledningsgatorna. Syftet är att skapa en skötselplan och röja undan den växtlighet som kväver annan och ge mer plats åt de växter som vissa insekter och djurarter trivs lite extra bra tillsammans med. Projektet kommer sammanställa vad som lyckades allra bäst för att sedan sprida och dela med sig till andra i branschen för att uppmana fler att göra detsamma.

Gänget på Kinnekulle Energi vet vad dom pratar om och är också duktiga på att förmedla och lära ut till sina kunder. Till exempel genom initiativet energikollen, där nio enkla utbildningsfilmer förklarar grunderna inom elnät, elhandel och det mesta som man kan tänkas behöva veta som konsument. På frågan om vad framtiden har för utmaningar för branschen säger Jakob Eriksson, affärsområdeschef:
– Med den utvecklingstakten inom tekniken vi har är det troligt att både prylar blir än mer energisnåla och motorerna effektivare. Hur man på smarta sätt lagrar energi framöver tror jag blir en stor fråga. Idag är det svårt att lagra stora volymer av energi över säsong men det kommer bli en viktig fråga att ha bra lösningar på i framtiden.