Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Kundservice

Idéer som belönats i entreprenörstävling

Drönare för transport av medicin, en app som vill minska matsvinn och ett slags mobilt vattenreningsverk. Det är några av idéerna som genom åren prisats i entreprenörstävlingen Swedbank rivstart.

Lönsamma affärsidéer som vill göra gott i samhället.
Det har varit premisserna när Swedbanks jury under två år har utsett vinnarna i entreprenörstävlingen Swedbank rivstart.Tio affärsidéer per år har belönats med upp till 500 000 kronor – och vinnare har fått ett skräddarsytt affärsutvecklingsprogram för att hjälpa bolaget att utvecklas till nästa nivå.

– Vi har velat uppmuntra och belöna företagande som både har kommersiell potential och en vilja att bidra till ett bättre samhälle, säger Jessica Wiman, en av de ansvariga för Swedbank rivstart.

Av över 4300 anmälda bidrag stod tio som vinnare när tävlingen avgjordes 2018. Här presenteras ett urval av de tio vinnarna.

Mitt Käk, Sofia Nordell
Varje år slängs flera ton mat i Sveriges skolor eftersom många elever inte äter upp. Det slöseriet ville Sofia Nordell få bort när hon lanserade appen Mitt Käk. Med den kan eleverna själva beställa maten – och den funkar! I de fem skolor som just nu använder tjänsten har matsvinnet gått ner, och närvaron i matsalarna gått upp.

Swedish Hydro Solutions, Anders Lindqvist
Som miljökonsult insåg Anders Lindqvist att vissa byggprojekt släppte ut förorenat vatten i omgivningen. Det fick honom och Jakob Sjöberg att vilja utveckla en metod för att separera föroreningar från vattnet. De kunde sedan bygga ett sorts mobilt vattenreningsverk. Och som Anders säger själv: ”Det är svårt att tänka sig något viktigare än rent vatten”.

Epishine, Emma Woxlin
Linköpings-företaget Epishine har utvecklat en metod för att tillverka solceller på ett effektivt sätt. Med flexibla solceller vill Epishine möjliggöra trådlös energiförsörjning till en rad vardagsprylar. Solcellerna har potential för att tillverkas i stor skala, vilket kan göra det möjligt för fler människor att ha råd att använda sig av elektricitet.

GLOBHE DRONES, Helena Samsioe
Hur många byar påverkades av jordbävningen? Behövs det mediciner till svårtillgängliga områden? Företaget GLOBHE DRONES erbjuder en tjänst som samlar in data, filmer och foton i områden med besvärlig infrastruktur, och som kan leverera medicinskt material.

Worldish, Naveen Sasidharan, Abhishek Jacob Chethikatt och Oskar Aagaard Fransson
När läkare och patienter inte förstår varandra kan det innebära problem. Därför har Worldish utvecklat översättningsverktyget Helen, som vill överbrygga språkbarriärer som kan uppstå inom vården. På så sätt kan patienterna snabbare få den vård de behöver – och arbetssituationen för vårdpersonalen förbättras.

Cellevate, Albin Jakobsson, Maximilian Ottosson
Bioteknologiföretaget Cellevate har utvecklat ett system som har potential att strömlinjeforma sättet läkemedel utvecklas på. Med hjälp av nanoteknologi vill de göra läkemedelsutvecklingen billigare och snabbare. Dessutom vill de bidra till färre djurförsök inom läkemedelsbranschen.