Egentligen var det aldrig någon tvekan kring yrkesvalet. Anders Gunnarsson bestämde sig helt enkelt tidigt för att följa i släktens fotspår och bli lantbrukare.
– Jag körde traktor som barn och har alltid varit med pappa när han jobbade. När jag sedan blev äldre så läste jag bland annat lantmästarutbildningen på Alnarp, förklarar han. Däremot var det högst osäkert om Anders skulle ta över verksamheten hemma på Halla Gård – strax söder om Kvänum ute på Varaslätten.
 

Mycket kunskap

Och en av orsakerna till att han tvekade var den så kallade griskrisen som drabbade Sverige under början av
2000-talet. Men branschen hämtade sig och med huvudet fyllt med olika idéer bestämde sig Anders för att ta över gården.
– Jag tyckte att jag hade mycket kunskap kring att producera gris. Dessutom har vi drivit gården i fem generationer och när jag tittar tillbaka så har alla gjort något avgörande här.
  

Inte långt borta

Att grisarna skulle hamna i centrum var naturligtvis en självklarhet. Men bland idéerna fanns det också ett stort miljötänk, vilket bland annat skulle innebära att gården blev så gott som självförsörjande.
– Tanken var att energin från fotosyntesen skulle kunna driva gården under ett helt år. I dag är vi faktiskt inte långt därifrån, exempelvis så tillverkar vi all elektricitet själva och säljer även en del.
 

Råd att äta kött

Självförsörjningen tillsammans med ytterligare
klimatsmarta grepp, där bland annat traktorer körs på miljövänligare drivmedel och grisarna äter det som odlas på gården, så handlar det mycket om att producera griskött som konsumenterna vill ha.
– En ganska stor drivkraft var att lägga mig mellan den Kravmärkta och den konventionella produktionen. Jag tycker att fler ska ha råd att äta kött som är bra och hållbart framtaget, poängterar Anders.
 

Flera aktörer

På programmet hittar vi också både rapsgrisar och så kallade hållbara grisar, där livsmedelsproducenten Scan är den stora samarbetspartnern.
– Det har varit en del sömnlösa nätter kring det här, men med hjälp från Scan och Sparbanken Skaraborg så fungerar det nu väldigt bra, säger Anders och fortsätter:
– Flera aktörer inom restaurangbranschen är nyfikna på det som händer. Det finns alltså en efterfrågan på det som vi gör och det är det viktigaste, tycker jag.
  

Gemensamt mål

Hemma på gården finns det i dagsläget plats för drygt 6 000 grisar och omsättningen landar på 40 miljoner kronor. Givetvis klarar Anders inte av verksamheten på egen hand utan här tar han hjälp av både far, bror och tre anställda som alla ingår i teamet för att göra det möjligt. Tillsammans siktar de också mot ett gemensamt mål.
– Jag tycker att diskussionen kring köttet varit enkelspårig, för här har vi ett miljötänk och sänker klimatavtrycket, avslutar han.