Sagt och gjort, med en önskelista om att hitta ett hus inom en timmes resa från Göteborg, som inte var ett renoveringsobjekt och som låg nära kollektivtrafiken gav de sig ut på bostadsmarknaden. I februari 2021 fanns det ett gäng hus ute i Skaraborg som kändes intressanta, ett av dom var Horshaga 13. Trähuset från 1907, där inget bott under de senaste 20 åren med ett stort behov av renovering för att det skulle bli beboligt. Nästan direkt kom de överens om att Horshaga var lite utav det de drömt om trots sitt renoveringsbehov och redan innan visning gav de ett bud på huset. En månad senare, helt utan någon koppling till Vedum eller Skaraborg kunde de titulera sig som husägare till sitt Horshaga.

Idylliskt & pissjobbigt

Redan först helgen efter att kontraktet var påskrivet var renoveringen i gång, först för att göra några av husets rum beboliga och sedan drog den stora planeringen för huset i gång.

– Planen har ändrats många gånger sedan dess men det har alltid varit husets estetik och historia som fått avgöra hur vi gjort berättar Fia.

Ingen av dom har egentligen större kunskaper inom bygg och renovering än någon annan men tanken har ändå alltid varit att göra så mycket som möjligt själva. Jonatan är duktig på ett ritprogram och har genom det skissat upp renoveringsplanerna som Ellinors pappa som är snickare sedan tittat på. Tanken är att göra så mycket jobb dom kan på egen hand och ta hjälp av elektriker och rörmokare när det kommer till dom delarna. Ett av de större projekteten i huset var när de förra sommaren på sina semesterveckor bestämde sig för att bygga till den utbyggnad som för många år sedan hörde till huset. Tack vare tips från grannar, byggnadsvårdsgrupper på Facebook, ett fem timmar långt Youtube klipp om hur man bygger en utbyggnad från grunden och många timmars hårt jobb blev utbyggnaden färdig lagom till semesterns slut.

– Det var verkligen lite av en idyll att vakna med sina vänner i sitt hus under tidiga sommarmorgnar, jobba tillsammans hela dagen, bada i Jämnesjön på kvällen och hämta pizza i Vedum. Samtidigt som det tunga jobbet, långa dagarna och osäkerheten i att vi undrade vad vi hade gett oss in på var pissjobbig berättar Ellinor.

En evig sleepover med vänner

Än finns det en del kvar som ska fixas på huset men både Fia och Ellinor är överens om att det inte är att huset ska bli färdigt som är målet, för det blir nog aldrig färdigt. Listan på idéer och projekt är lång och det får ta den tid det tar. Nästa stora milstolpe är att bygga klart badrum och renovera köket, efter det finns drömmar om en köksträdgård och ett utekök och ännu längre fram att magasinet ska bli en plats att bjuda in vänner till.

– Det är verkligen att vi gör detta tillsammans som är grejen, att vakna upp här med sina vänner känns som en evig sleepover, det är underbart berättar Ellinor.

Båda är överens om att det dom är mest nöjda med hittills är just hur roligt de har tillsammans och att de löser de utmaningar som kommer med en renovering. Att de dessutom får uppleva nya orter, bo nära naturen och ha grannlantbrukets åkrar utanför dörren har gett nya perspektiv och mersmak på landsbygden.

– Det är verkligen en lyx att bo så här, vi har ju inte bara köpt ett hus vi har ju också köpt oändligt med utsikt, himmel, ljus och väder som alltid ändras och visar huset i olika nyanser avslutar Fia.