Historien kring Falbygdens ost går långt tillbaka i tiden men det var först 1986 som ostbutiken byggdes. Innan dess var försäljningen av ost i liten skala inne på lagret i ett enkelt marknadsstånd. Detta pågick ett tag och ryktet spred sig och det blev allt vanligare att förbipasserande bussar med turister och besökare stannade vid lagret och köpte ost.
- Tillslut var intresset så stort att vi kände att det var läge att satsa, ostbutiken byggdes och senare har vi även utökat med en restaurang i anslutning till butiken berättar Robert.

Han beskriver osterian som ett av bygdens största besöksmål där upplevelsen står i fokus.
- Vi vill gärna ge våra besökaren en upplevelse, både i form av smak och besök och vi vill leverera något utöver det förväntade.
  

Vardagen bland osten

Till osterian kommer alla typer av människor och det finns också upplevelser som kan passa alla. Här går det att gå en guidad tur i ostkällaren, ta en utbildning i ost till ostbuffén i restaurangen eller varför inte strosa runt i butiken och hitta en ost du aldrig provat innan. I butiken finns omkring 170 olika sorters ost där ca 25 sorter kommer från lokala producenter och det finns även ett internationellt utbud av ostar. Personalstyrkan består av 20 personer vars arbete dagligen kretsar kring ost och osterians besökare.
- Vi blir som en liten familj här som alla hjälps åt där det behövs och lär av varandra, vi har en bra gemenskap och vi har dessutom medarbetare som stannar hos oss länge, det är ser jag som ett gott tecken. Det är också viktigt för oss att våra gäster ska känna sig välkomna och omhändertagna och det tycker jag att vi är väldigt duktiga på.

För Robert kan en vanlig dag på jobbet innebära i princip lite allt möjligt, han jobbar främst med inköp och utveckling av företaget men hjälper även till bakom ostdisken när det behövs eller håller ostutbildningar eller guidade turer för besökare.

Ett coronafritt år har butiken omkring 230 000 besökare som tar del av ostupplevelser på olika sätt och överlag ser Robert och hans kollegor att det allmänna intresset för upplevelser och mat har stigit.
- Det kan nog hänga ihop med att man idag shoppar så mycket online och saknar den här upplevelsen av att gå i en butik för att titta och prova saker. Det är just den där upplevelsen vi tror är värdefull och jobbar mycket med hos oss.
  

Traditioner

Den 10/10 klockan 10:00 är en tidpunkt som de flesta falköpingsborna känner till, det är nämligen då portarna för Osterians julmarknad öppnas upp. I år är det 30 år sedan den invigdes för första gången och det brukar inte vara annat än en händelserik och festlig dag på Osterian. Kön brukar ringla sig lång under invigningen och enligt tradition så får alla som den dagen kommer utklädda till tomtar äta fri ostbuffé i restaurangen. I år blir invigningen troligtvis i mindre skala med hänsyn till pandemin och restriktionerna men förhoppningen är att även den ska bli en succé.

På frågan om hur framtidsplanerna ser ut för osterian är svaret enkelt, Robert och hans kollegor ser ljust på framtiden och ser fram emot att utveckla sig som utflyktsmål ännu mer, bland annat genom samarbeten med andra aktörer.