Att det blev just Varaslätten är en lycklig slump, flytten från Luleå berodde delvis på den korta säsongen med lite svårare förhållanden för odling och siktet var inställt på en gård söderut med längre säsong där drömmen om ett liv med odling och växter fanns. Väl på gården började odlingarna i liten skala och mest för eget bruk, det blev fröbytardagar och en liten gårdskiosk där grannar och förbipasserande kunde köpa fröer och grönsaker.

Parallellt växte ett intresse för Microgreens fram, vilket är odling av groddar och skott, det visade sig finnas ett stort intresse på marknaden och försäljningen av Microgreens blev så stor att en webbshop för detta öppnades. Sedan gick allt väldigt fort och året därefter, 2019 öppnade webbshopen Fröbanken. Där beställer idag kunder från hela landet fröer, utbudet består av närmare 2 000 sorter som kommer från egna gården men även från andra fröodlare runt om i Sverige och Europa.
  

Stor efterfrågan

Handeln i webbshopen har ökat otroligt mycket och det innebär nu arbete för Daniel, Maria och ett par timanställda. Det är en lång process att odla, skörda och förpacka fröer, allt görs för hand och administrationen runt omkring är tidskrävande. Trots det så satsar paret även på att utveckla gården, förra sommaren gick all ledig tid till att bygga en lokal för lager av fröer och material till webbshopen. Intresset för odling verkar ha ökat och allt fler kunder hittar till Fröbanken, Maria tror själv att det delvis kan ha att göra med pandemin men även att det blivit lite trendigt att välja lokalt och egenproducerat i första hand.
– Det är fint att allt fler får upp ögonen för odlingsupplevelsen, det finns inget bättre än att äta sin egenodlade mat. Smaken från en solvarm tomat direkt från trädgården går inte att jämföra med en importerad tomat från matbutiken berättar Maria.
  

Odlingsåret

Det finns mycket att stå i och säsongen börjar tidigt med förodling inomhus, när det sedan har vuxit till sig och det är tillräckligt varmt ute planteras allt ut och mot sommaren är det full växtlighet på gården. Därefter blir det skörd och sedan påbörjas arbetet med att lagra, förpacka och sälja fröer. Utbudet av växter och grönsaker på gården är stort och ett särskilt intresse finns i att odla fram arter som inte längre finns.

Tillsammans med SLU, Jordbruksverket och POM – Sveriges nationella insats för att bevara och nyttja våra kulturväxter, förökar Daniel och Maria sorter som odlats förr men som på senare tid varit på väg att försvinna helt. Kulturarter från andra länder odlas också fram och ger ett utbud på alltifrån kaffebönor, blommor och tomatsorter som är sällsynta i Sverige. Ett vanligt år utan pandemin brukar det även komma växtintresserade volontärer från andra kulturer för
att lära sig mer och utbyta kunskaper.
  

Framtiden

På frågan kring vad som är det bästa med växter och odling är svaret från Maria enkelt.
– Att få se resan från ett frö i jorden som växer, blir plantor som skördas och som sedan blir ett frö i jorden på nytt är otroligt häftigt. Att dessutom få känna smakerna och leva på det vi själva odlat och producerat är otroligt härligt och gott!

Maria ser ljust på framtiden och förklarar att en av höjdpunkterna i år ser ut att bli det nya växthuset som ger ytterligare 180 kvadratmeter att odla på.