Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer om cookies och hur du kan stänga av dem.

OK
Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Miljötips

Lunch utomhus

Ta tillvara på matresterna

Konsumenter i Europa och Nordamerika slänger mellan 95 och 115 kilo mat varje år. Det kan jämföras med konsumenter i länder söder om Afrika där människor slänger mellan sex och elva kilo mat om året.

Vi på Sparbanken Skaraborg AB ville uppmärksamma detta i samband med Världsmiljödagen den 5 juni 2013 med att bjuda in till en tävling med våra kunders bästa tips att ta tillvara på matresterna. Nedan följer 5 bra tips på hur man tar tillvara på matresterna.

5 tips från våra miljömedvetna kunder

Gör en pyttipanna
"Göra en pyttipanna eller en wok med kokta nudlar eller pasta som steks blandas med lök "matrester" kött gärna olika sorter, grönsaker som steks i stekpanna servera med en gräddfilsås som smaksätts med sweethotchilisås och en sallad helst gjord på sådant vi har "nära" morot vitkål kålrot purjo rödlök ett Ingrid-Marieäpple och en god vinäger olja dressing med salt peppar. Det går även att steka överblivet ris med lök och diverse "matrester" blanda med grönsaker som bryns och en kall gräddfilsås smaksatt med annanas ingefära lime. Ett sista tips stek "matresterna" med potatis eller ris som finns kvar och slå en äggstanning över som får stelna. Gott nyttigt och billigt. Använd gärna en frukt, äpple ,apelsin ananas i salladen det blir både saftigt och gott"
- Ingrid, Vara.


Skaffa höns!
"Skaffa höns!!! (Till och med inom tätbebyggt område är detta tillåtet.) Dessa underbara djur blir dina vänner för evigt när dom får alla dina matrester. Och vad tackar dom en med? Joo....de godaste ägg man kan äta."
- Lena, Vinninga.


Gör en matlåda
"Resterna efter dagens middag hemma blir morgondagens lunch på jobbet."
- Roger, Västra Frölunda


Frys in maten
"Det som inte konsumeras följande dagar, frys in.!! Utmärkt att ta fram och tina i mikro någon annan dag. Så gott som allt kan frysas. Glöm inte märka förpackningen med innehåll och hur stor portion, samt datum."
- Lena, Nossebro.


Tänk till innan
"Ett tips är att tänka till innan och handla utifrån din egen konsumtion. Köp in och laga lagom mycket mat. Bra för både din ekonomi och miljön. Blir det ändå över så se till att rester blir matlåda till dagen efter eller frys in för framtida behov. Det som ändå blir dåligt går till komposten och tas om hand av maskarna :-)"
- Per, Lidköping.

Stäng Skriv ut