Konserthuset har nu tagit steget vidare och kommer att utveckla såväl verksamhet som lokaler för att passa nästa generations scenkonst. En ny konserthuslokal, en så kallad blackbox, kommer att uppföras.

Sparbankstiftelsen Skaraborg har gett 20 miljoner kronor till Vara kommun för uppförandet av blackboxen. Mellan Sparbanksstiftelsen Skaraborg och Vara Konserthus AB har ett samarbetsavtal ingåtts om 2 miljoner kronor. Blackboxen kommer att kallas och marknadsföras med namnet Sparbanken Blackbox.

Sparbanksstiftelsen Skaraborg, Vara kommun och Vara Konserthus AB ser kultur som en tillväxtmotor och gör denna resa tillsammans för alla som bor i, verkar i och besöker vår bygd.

Vad är en blackbox?

Precis som namnet antyder – blackbox – så handlar det om ett flexibelt scenrum i form av en svart låda. Sparbanken Blackbox kommer att torna upp bakom konserthuset och Lagmansgymnasiet.

Invändigt kommer den omkring 600 kvadratmeter stora boxen att ha drygt 10 meter i takhöjd. Ena dagen kan Sparbanken Blackboxs multifunktionella scenrum användas till konserter, dansföreställningar och teater. Möblerar man om lokalen blir det en perfekt konferenslokal eller bankettsal för 450 personer. Roddar man sen om ytterligare lite förvandlas ytan till en perfekt scen för en klubbspelning med 1 000 stående personer.

Med sina svarta väggar blir ljusuppsättningar extra effektfulla och dess genomtänkta akustik gör att allt från kör- och kammarmusik till föreläsningar får de perfekta ljudförutsättningar. Det är i stort sett endast fantasin som sätter begränsningarna för vad Sparbanken Blackbox kan användas till.

Hur ska Blackboxen användas?

Med Sparbanken Blackbox kommer Vara Konserthus kunna arrangera en rad nya typer av föreställningar, konserter och event.

Den nya lokalen med sitt platta golv, generösa takhöjd och teleskopläktare erbjuder en stor flexibilitet och kan snabbt ställas om beroende på aktivitet.För Vara Konserthus innebär satsningen en möjlighet att utveckla och stärka verksamheten för framtiden inom såväl scenkonsten som inom konferensområdet.

Sparbanken Blackbox kommer att bli en unik arena i sitt slag och i Skaraborg med omnejd finns inga liknande eller motsvarande lokaler.